Een baan zoeken met LinkedIn

22-02-2022

Profiel up to date maken

Als je werkeloos bent geraakt of je zoekt een nieuwe baan, dan heeft LinkedIn een aantal mogelijkheden. Als allereerste moet je zorgen dat jouw profiel up to date is. Klopt alle info die er op staat. Heb je op profielonderdelen toevoegen geklikt en alle onderdelen zo volledig mogelijk ingevuld? Ook degenen die jij minder relevant vindt? Bedenk dat alles wat je gedaan hebt in het verleden je heeft gemaakt tot de persoon die je nu bent. Dus echt alles invullen, ook alle trainingen en cursussen die je gevolgd hebt.

Is jouw profielfoto nog up to date, met andere woorden, klopt de foto met hoe je er nu uitziet? Past de banner bij wie je bent en is die aantrekkelijk? Mooi, dan is de volgende stap de kopregel.

Een kopregel die de lezer nieuwsgierig maakt

LinkedIn breekt jouw kopregel af na ongeveer 50 tekens, dus de eerste woorden moeten de lezer nieuwsgierig maken om jouw profiel aan te klikken. Begin niet met BESCHIKBAAR, want dat zijn er zovelen. Begin met jouw functie of de functie die je ambieert en vervolgens waarin jij het verschil maakt. Dus: banketbakker die engeltjes op je tong laat plassen. Zorg voor een unieke tekst waarmee jij opvalt. Je kan de kopregel wel eindigen met beschikbaar, eventueel voor het aantal uur dat je beschikbaar bent of de regio waar je wilt werken.

Infostuk

In het infostuk ga je in op 

  • Wie je bent
  • Wat jij graag wil doen
  • Waarin jij het verschil maakt
  • En waarom je blij van je werk wordt.

Eventueel kan je nog wat werkervaring op behaalde successen uit het verleden benoemen. Sluit het infostuk af met je telefoonnummer en je mailadres.

Open to work

De tweede stap is het kader #opentowork aan jouw profielfoto toe voegen zodat jouw netwerk weet dat je op zoek bent. LinkedIn geeft je dan meteen de mogelijkheid om recruiters te laten weten dat je op zoek bent naar een baan en geeft je de mogelijkheid om een aangepaste post te plaatsen. Maak daar gebruik van!

Netwerken

De grootste kans om aan een baan te komen is via jouw netwerk. Met jouw offline netwerk zoals familie, vrienden, de buurman of oud-collega's maar ook via jouw online netwerk maak je kansen.

Je hebt een post geplaatst waarin je aan hebt gegeven dat je beschikbaar bent voor een nieuwe baan.
Maar je kan nog meer doen.

Je gaat nieuwe mensen ontmoeten op LinkedIn om jouw kansen te vergroten.
Inmiddels weet je al waar je zou willen werken. Je gaat eerst kijken of het bedrijf waar je wilt werken een bedrijfspagina heeft. 
Op de bedrijfspagina kan je o.a. zien wie er allemaal werken. En met die mensen ga jij connecten en een relatie aan. Mocht er een vacature komen dan zit je dicht bij het vuur. 
Zorg ook dat je de bedrijfspagina gaat volgen zodat jij als eerste op de hoogte bent van nieuwtjes.

Je gaat overigens niet alleen met nieuwe mensen connecten, je haalt de banden met oude connecties ook aan.

Vacatures zoeken met LinkedIn

LinkedIn heeft een tabblad vol met vacatures.

Ook kan je e.e.a. zo instellen dat je vacaturemeldingen krijgt van LinkedIn als er vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria.

Tot slot is het de bedoeling dat je gezien gaat worden op LinkedIn.

  1. Regelmatig bijdragen van anderen liken
  2. Regelmatig een reactie schrijven onder een bijdrage van anderen. Tip: blijf positief.
  3. Zelf bijdrages schrijven. Je wilt dat mensen je gaan leren kennen. Beschrijf werksituaties uit het verleden, deel mooie gebeurtenissen en deel kennis uit jouw branche. Laat zien waar jouw passie ligt. Zorg dat de lezer jou leert kennen als een leuke, deskundige professional, dan hoef je wellicht niet te solliciteren maar benaderd jouw nieuwe werkgever jou.


Ik raad overigens aan om een uitgebreide LinkedIntraining te gaan volgen (kan o.a. bij mij) om jouw profiel zo goed mogelijk in te vullen, de mogelijkheden van LinkedIn zo goed mogelijk te benutten, zorgen dat de instellingen goed staan en je voldoende onderwerpen hebt om over te schrijven. Klik hieronder om te zien wat ik kan bieden.

Veel succes!