Gezien worden en groeien op LinkedIn
Toen ik pas op LinkedIn zat als een blue vogeltje (ja, ik had wel ervaring op twitter maar van zijn grote zakelijke LinkedInbroer snapte ik niks) was ik ook erg bescheiden want wie zat er nu op mij te wachten?

Ik zag vooral mannen in pak (op hun profielfoto dan) met hele slimme berichten. Die zitten toch niet op mij uit de kinderopvang (toen) te wachten, dacht ik.
Ik postte vooral nieuwsberichten en hoopte zo interessant en slim over te komen. Ik had echter een probleem, ik had weinig connecties. De connecties die ik had kwamen voornamelijk uit mijn eigen werkveld, dus collega's en verder wat vrienden en kennissen vulden mijn time-line. Met dezelfde interesses als ikzelf dus mijn time-line werd er niet spannender op.
En lieve lezers, dat is de grootste fout die je kan maken, alleen connecten met bekenden of anderen uit je werkveld. Ik bleef in de kinderopvangbubbel en leerde weinig nieuws.
Toen ik meedeed aan een LinkedIn challenge was een van de opdrachten om dagelijks met 10 mensen een connectie aan te gaan. Nog wel zonder boodschap (ja, ik ben ook jong geweest hè) maar ik besloot eens buiten mijn vertrouwde veld te gaan zoeken. Een interessante post was bijvoorbeeld al een reden om op die connectieknop te drukken
Al gauw leerde ik een begeleidende boodschap erbij te schrijven: "Wat een leuke / interessante / inspirerende post heb je geschreven. Ik wil graag met je linken om meer van die leuke posts in mijn time-line te zien." Meer en meer connectieverzoeken werden geaccepteerd.

Ik leerde dat als ik op LinkedIn wilde groeien ikzelf ook actie moest ondernemen. Inmiddels ben ik weer een lui vogeltje en komen de uitnodigingen naar me toe, maar af en toe dwing ik mezelf om een dag of week lang mensen uit te nodigen.
TIP: ga zelf actief mensen uitnodigen om te linken, natuurlijk met begeleidende boodschap en buiten jouw eigen bubbel.
Wat mij opviel toen ik in de zorg ging werken en mijn verhalen uit de zorg ging delen was dat bekenden een like gaven (toen hadden we alleen nog een duim), maar dat juist onbekenden, of beter gezegd tweedegraads connecties gingen reageren. Vooral mensen die niet uit de zorg kwamen.
Waarom? Omdat voor hen mijn verhalen nieuw waren. Er zat geen herkenning in. En juist die groep wilde meer en meer van mijn verhalen lezen.
Ze namen een kijkje in de keuken van de zorg en leerden daarvan.
En weetje welke verhalen ik het allerleukst vind? Verhalen die juist niet over de zorg gaan. Omdat ik daarvan leer, weer vragen over stel. En zo kom ik weer bij andere beroepsgroepen in beeld.
TIP: jouw verhalen uit jouw vakgebied zijn juist interessant voor mensen die er nooit mee te maken hebben, dus deel die juist, je maakt een ander er wijzer mee.
TIP: reageer op anderen niet alleen met een duim maar geef een reactie, een vraag, een aanvulling, een voorbeeld of herkenning. Door te reageren op anderen word jij zichtbaar in hun netwerk.
Ik hoor wel eens van mensen dat ze liever alleen connecten met andere mensen uit hun vakgebied maar onder de noemer...

Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, is mijn advies om juist wel met andere beroepsgroepen te connecten.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik op LinkedIn het meest geleerd heb van mensen die niet uit de zorg komen en mijn klanten voor storytelling zijn vooral connecties van connecties. Want wat men nog het allerliefste doet op LinkedIn is anderen helpen en mensen met elkaar verbinden.
TIP: stap uit je veilige bubbel en ga schrijven en connecten, juist met die onbekenden. Je zal zien dat het je mooie dingen gaat leveren. Mijn 2 cadeautjes zijn een aantal lieve vriendinnen die ik erbij gekregen heb, Diana en Heidi. Zonder LinkedIn had ik ze nooit ontmoet!