Hoe Marieke begon met schrijven
Hoe Marieke Smit begon met schrijven
Schrijven heb ik altijd leuk gevonden. Als kind schreef ik in schriftjes de eerste hoofdstukken van mijn boeken die nooit uitgegeven zijn.
Als peuterjuf op het woonwagencentrum waar ik werkte, leverde ik voor de Rollerman, zoals als het woonwagenkrantje heette, een keer in de 6 weken een column aan. Dat ging natuurlijk over peuters en ik gaf opvoedtips.
Bij mijn volgende baan als locatie-manager van een buitenschoolse opvang werd mijn schrijven in stand gehouden door de maandelijkse nieuwsbrief aan ouders. En toen ik van werkgever verwisselde kregen de ouders van mijn kinderdagverblijf regelmatig een nieuwsbrief. Die nieuwsbrieven, ik vond het heerlijk om ze te schrijven.
Op een gegeven moment kreeg mijn team (verdeeld over meerdere locaties) elke maandag de Monday Morning News. Daarin stond mijn rooster, belangrijke afspraken, nieuwtjes van de locaties, de organisatie en nieuws uit de kinderopvangwereld. Soms behandelde ik een thema en ik hield mijn team op de hoogte van de zaken. Hoe we gedraaid hadden qua aanwezige kinderen ten opzichte van leidsterinzet, hoe het ziekteverzuim was bij onze locatie t.o.v. de organisatie en veel meer.
Marieke op social media
Ondertussen schreef ik veel van mijn belevenissen en gevoelens in dichtvorm of column op mijn eigen website die ik op twitter deelde. Deze website werd en wordt nog steeds goed bekeken, zonder dat ik nog erg actief ben daar.
Marieke schrijft verhalen als vrijwilliger
De plaatselijke basketbalvereniging riep regelmatig mijn hulp in voor het schrijven van persberichten en ik heb nu een plakboek vol met krantenknipsels. Schrijfsels van mijn hand. En ook de nieuwsbrief van de basketbalvereniging kwam onder mijn handen tot stand.
Storys delen op LinkedIn
Toen kwam de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking in mijn leven. Wat was dit leuk, wat was dit mooi. Na een paar dagen werk, in de auto onderweg naar huis, had ik het gevoel dat ik knapte van opwinding. Alles wat ik mee maakte, voelde en vond wilde ik met de wereld delen. Ik wilde iedereen een kijkje bieden in de keuken van de gehandicaptenzorg, want wat is dat mooi werk.
En ik besloot mijn verhalen te gaan delen op LinkedIn, een zakelijk platform.
De 1300 tekens van LinkedIn
En ik, die nooit problemen had met schrijven liep vast. Elke keer als ik nog vol enthousiasme zat te schrijven bleek dat ik tekens te kort had. Wat waren die 1300 tekens van LinkedIn toch snel op. Gek werd ik ervan. Maar schrijven is schrappen. En zo leerde ik wat belangrijk was om een belevenis te kunnen opschrijven en welke woorden of zinnen overbodig waren.
Ik leerde dat werkwoorden en werkwoorden kunnen vervoegen er toe deed. Ik leerde het effect van plaatjes. Ik leerde zo veel dat mijn posts over mijn werk, mijn belevenissen elke keer weer viraal gingen.
Verdiepen in storytelling
Ik ging mij verdiepen waarom dat was. Ik surfte avonden op het wereld wijde web rond, op zoek naar informatie over storytelling, zoals mijn stijl van schrijven genoemd wordt.
Ontzettend interessant vind ik het wetenschappelijke verhaal achter storytelling en ik had inmiddels een uitdaging uitgeschreven op LinkedIn.
Ruim 140 deelnemers schreven zich in, ik moest gewoon stoppen met de aanmeldingen.
Ik gaf de deelnemers veel informatie over storytelling, storytelling op LinkedIn en LinkedIn zelf. En opdrachten. Opdrachten waar ik uiteindelijk 70 mensen wekelijks uit hun comfortzone lokte om vrij te gaan schrijven. En wat zijn er een mooie dingen gebeurd sindsdien. Met een deel van die 70 mensen die ik dagelijks zie langskomen op mijn tijdlijn maar ook met mezelf.
Trainingen storytelling op LinkedIn
Sinds januari '21 geef ik training in storytelling op LinkedIn. Storytelling in 1300 tekens dus.
Ik surf nog steeds rond op het wereld wijde web. Naar de beste boeken over storytelling, naar boeken over online training geven, naar spelvormen om verhalen te vertellen en om te oefenen.
En ondertussen wil ik de wereld laten weten dat ik er ben. Er ben voor jou, of voor jouw team, jouw bedrijf, om aan de slag te gaan met storytelling. Want verhalen geven betekenis aan ons bestaan. Aan ons leven. Een verhaal verbindt en doet nog zo veel meer in onze hersenen. Het maakt endorfine, oxytocine, dopamine en meer aan, dat invloed heeft op de lezer.
Beroemde storytellers
Beroemde mensen voor jou maakten al gebruik van storytelling en kijk waar het ze gebracht heeft. Steve Jobs, Oprah Winfrey, Winston Churchill en paus Franciscus zijn slechts een paar voorbeelden.
Nu rest de belangrijkste vraag van vandaag.
Wanneer ga jij beginnen met storytelling?