Social proof

06-02-2022

Social proof of de beste

Volgens Wikipedia is social proof (beter bekend als informatieve sociale invloed) "Een psychologisch en sociaal fenomeen wat refereert naar het vertrouwen dat mensen hebben bij de feedback en acties van anderen, om zo te bepalen wat goed en slecht is in een bepaalde situatie." 

Iets wat je een paar jaar geleden zag op LinkedIn was dat LinkedInners vertelden hoe goed ze waren. Ik las ooit een post van een LinkedIntrainer die vertelde dat hij 10 trainees had geholpen met hun LinkedInpost en daarna hadden ze allemaal +3000 views, om te vervolgen dat hij dus 30.000 views had. Op zo'n moment haak ik compleet af. Ik hoor liever wat de trainees ervan vinden.

Met mij waren meer mensen die de post niet interessant vonden. De post zelf kreeg ontzettend weinig likes en reacties. Ik ging dus ook twijfelen aan de waarheid van zijn verhaal. Ik kan namelijk hetzelfde zeggen. 10 van mijn trainees hebben met elkaar 50.000 views gekregen. Ik vertel er niet bij dat ik in een periode van een jaar de 10 beste posts van mijn 70 leerlingen bij elkaar opgeteld hebt. 

Als je iets schrijft op LinkedIn kan je er beter voor zorgen dat het waar is wat je zegt maar vooral dat het ook te achterhalen is wat je zegt.

Social proof dus. Als iemand iets moois over jouw product of dienst zegt vraag dan meteen of je dat mag herhalen op LinkedIn. Dit is namelijk de mooiste reclame die je eigenlijk kan hebben. Een positieve ervaring van een bestaande klant kan een potentiƫle klant overtuigen.

Op zo'n manier kan je een ontzettend leuke post maken.

  1. Beschrijf de situatie 
  2. Beschrijf het resultaat
  3. Citeer de reactie van de klant

Natuurlijk tag je die klant ook in jouw post. Om dat te doen zijn er verschillende redenen: 

  • Doordat er een naam in de post staat van de klant kan je als potentiĆ«le nieuwe klant gebruikers ervaring opvragen
  • Je geeft jouw klant een podium in jouw netwerk, voor hem/haar een mooie kans om zijn/haar netwerk uit te breiden
  • Jouw post wordt zichtbaar bij het netwerk van jouw klant.

Ga niet van de daken schreeuwen hoe goed jij bent, maar laat de ander daar mooie woorden voor verzinnen.

Ben je zelf die tevreden klant? Schrijf niet alleen een recensie op een LinkedIn profiel van degene die jij de opdracht gaf maar schrijf er eens een mooie post over met jouw klantervaring. Je zal zien, dat levert voor beiden leuke reacties op.