Wat leest men graag op LinkedIn?

04-02-2022

Het is alweer een lange tijd geleden dat ik een blog schreef. Deze keer wil ik het hebben over wat men tegenwoordig allemaal op LinkedIn tegen komt want dat is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Maar ja, LinkedIn wordt dit jaar dan ook 19 jaar. Wat mag je wel of niet schrijven. Wat is okay en wat niet.

LinkedIn zegt zelf het volgende:

"LinkedIn is het grootste professionele netwerk op het internet. U gebruiken LinkedIn om de juiste baan of stage te vinden (1), verbinding te maken en professionele relaties te versterken (2) en leren de vaardigheden die u nodig hebt om te slagen in je carrière (3). U hebt toegang tot LinkedIn via een mobiele desktop, LinkedIn-app, mobiele webervaring of de mobiele App van LinkedIn Lite Android.

Een complete LinkedIn-profiel kan u helpen verbinding te maken met kansen door het tonen van uw unieke professionele verhaal door middel van ervaring, vaardigheden en onderwijs (4)

U kunt LinkedIn ook gebruiken om offline evenementen te organiseren (5), lid te worden van groepen, artikelen te schrijven, foto's en video's te plaatsen en meer."

Op de vraag: "Wie moeten er lid worden van LinkedIn?'' zegt LinkedIn het volgende:

"LinkedIn is een platform voor iedereen die op zoek is naar hun carrière te bevorderen (6). Dit kan mensen met verschillende professionele achtergronden omvatten, zoals eigenaren van kleine bedrijven, studenten en werkzoekenden. LinkedIn leden kunnen gebruiken LinkedIn om gebruik te maken van een netwerk van professionals, bedrijven en groepen binnen en buiten hun branche."

Zoals je misschien door hebt is LinkedIn van origine niet Nederlands en is de vertaling zoals zij die op hun site hebben staan niet helemaal correct.

Toen ik ruim 10 jaar geleden lid werd van de LinkedIn-familie was dit nog echt een platform waar de heren in pak en das verschenen zeg maar. Nederland zat in een economische crisis en op LinkedIn waren er meer mensen op zoek naar een baan dan dat er vacatures waren. LinkedIn was een zakelijk platform en zo sprak men er elkaar ook aan.


Mijn werkgever adviseerde ons om een LinkedIn account aan te maken want LinkedIn werd de toekomst.
Nederland kent inmiddels meer dan 5 miljoen gebruikers en groeit nog steeds. Dus de toekomst is het zeker.
Mijn LinkedIn-account belandde in 2014 in de koelkast. Ik was inmiddels lid van de UWV en had mij druk op solliciteren geworpen.
Ik snapte niks van dat hele LinkedIn en richtte mijn aandacht op netwerken op Facebook. Daar reageerde ik op een oproep van Nathalie, om te gaan wandelen, om op een sportieve manier te gaan netwerken. Tijdens het wandelen je frustraties over de zoektocht naar een baan te delen maar ook om je beste tips te delen. Nathalie zette een hele community op en op een gegeven moment daagde zij ons uit voor een challenge op LinkedIn onder begeleiding van een tweetal LinkedIn goeroes. Tijdens die challenge groeide mijn netwerk, leerde ik te schrijven en vooral over mijn schroom te stappen en vooral, ik zag allemaal trainingen aangeboden worden die mij konden helpen aan die felbegeerde baan.

Ik ontdekte dat LinkedIn veranderd was. Niet meer een megagrote vacaturesite maar vooral een site waar veel kennis gedeeld werd. De kennis zoog ik op als een spons.

Wat me ook opviel was hoe een sociaal netwerk LinkedIn is vergeleken met andere social media platforms. Mijn eerstegraads maar ook mijn tweedegraads netwerk kwam met tips en advies als ik ergen hulp bij nodig had. Zonder dat netwerk had ik nooit zover gekomen.

Even terug naar wat LinkedIn zelf zegt.

  1. Je kan LinkedIn gebruiken om een juiste baan of stage te vinden. Als je wilt dat jouw netwerk  je hierbij helpt is het wel belangrijk dat jouw netwerk jou leert kennen en weet wat jij kan. Dus schrijftip 1: schrijf over je ervaringen, je kennis en kunde en daar mag ook best wat persoonlijks tussen zitten, dan leren we je echt kennen. Deel tips over jouw vakgebied zodat we je gaan zien als een kundig persoon. Met "Ik zoek een baan" kom je er niet. Ik wil je leuk vinden en dan ga ik en velen anderen mijn en hun best voor je doen.
  2. Versterk je relaties en maak verbinding met nieuwe relaties. Dan komt nu schrijftip 2. Schrijf over hoe het nu met je gaat zodat oudere relaties weten waar je nu mee bezig bent. Deel interessante nieuwtjes en tips zodat nieuwe relaties graag een verbinding met je aan willen gaan.
  3. Leer vaardigheden die je kunnen helpen in je carrière. Lees dus ook veel en stel vragen als het je niet duidelijk is. Schrijftip 3 is dan ook: Vraag hulp om meer kennis te krijgen.
  4. Niet alleen met je profiel kan je tonen wie je bent maar ook met je posts. Schrijftip 4: Deel referenties die jij krijgt van anderen maar ook die jij zou kunnen geven aan anderen voor datgene wat ze voor jou hebben gedaan. Maar deel ook je belevenissen uit jouw professionele leven en deel waarom je zo blij wordt van jouw vak.
  5. Ga je een offline of online evenement organiseren? Schrijf daarover. Wat is het doel van jouw evenement, wie is jouw doelgroep, deel alvast wat tips. Vraag van te voren naar behoefte van de deelnemers en maak ze nieuwsgierig. 5.000.000 mensen zitten op LinkedIn met de kans jouw post te zien.
  6. LinkedIn zegt het zelf al. LinkedIn is voor iedereen. Werkzoekenden, mensen die willen leren, mensen die hun netwerk willen uitbreiden (ik heb aan LinkedIn ook vriend(inn)en overgehouden. Bedrijfseigenaren op zoek naar personeel, nieuwe klanten of samenwerkingen. En daar heb je dus meteen schrijftip 6: schrijf ook over je product of dienst en waarom de ander bij jou moet zijn. Leg uit waarin jij het verschil maakt. 

Krijg jij wel eens de opmerking "Dit hoort niet op LinkedIn thuis?" Vind jij dat ook zo vervelend. Ik wel. Ik zit met diverse reden op LinkedIn, jij wellicht ook en dat is wat je jezelf voor moet houden.

Ik schrijf over behoorlijk wat onderwerpen.

  • Mijn belevenissen in de zorg, omdat ik de lezer een kijkje in de gehandicaptenzorg wil geven en hoop dat ik dankzij mijn verhalen mensen over haal de zorg in te gaan. (recruitment)
  • Ik schrijf (schreef) over mijn ervaringen met eierstokkanker. Er is nog weinig bekend over deze silent lady killer en ik wil vrouwen graag bewust maken (kennis delen)
  • Ik schrijf over mijn trainingen voor LinkedIn en storytelling om mijn product aan te bieden (verkoop)
  • Ik deel af en toe tips over LinkedIn en storytelling, daarmee laat ik zien dat ik kundig ben (kunde tonen)
  • Ik schrijf over van alles wat ik in mijn leven tegen kom. Van de apotheek tot een reisje met de trein. Dit zijn voorbeelden van storytelling (goed voorbeeld doet goed volgen).
  • Ik schrijf over mijn dochter met eetproblemen en autisme om onder andere taboes te doorbreken en kennis te delen. (kennis delen)
  • En regelmatig schrijf ik ook over mijn hobby's, wat mij beweegt en meer. Waarom? Zo leren jullie Marieke de persoon kennen. Want uiteindelijk doen mijn klanten zaken met mij en niet met mijn bedrijf. 

Dus krijg jij nog wel eens de opmerking: "Dit hoort niet op LinkedIn thuis?''
Denk dan heel stilletjes bij jezelf: Man (of vrouw) jij hoort niet op LinkedIn thuis. 
En vervolgens verwijder je de opmerking van die persoon. Zo voorkom je dat er een discussie onder jouw post ontstaat die je eigenlijk niet wil hebben.

Kom je er niet uit met deze tips?
Dan kan je altijd nog mijn kaarten-set bestellen met 54 kaarten met vragen en onderwerpen om over te schrijven zodat jouw lezer jou beter leert kennen en jou gaat zien als een aardige, kundige en sociaal betrokken professional!